​Še dobro, da se je začelo v zadnjih nekaj letih intenzivno osveščati javnost glede pravilnega ravnanja z odpadki. Spomnim se svojega otroštva, ko so bili tiskalniki s tonerji ali kartušami že precej razširjeni. A takrat smo pač prazne kartuše odnesli v smeti in nihče ni sploh razmišljal ali je to prav ali ne. Potem pa se je z leti začelo intenzivno osveščanje ljudi kam z določenimi nevarnimi vrstami odpadkov. Ne le za kartuše in baterije, ki so na splošno precej prisotne v skoraj vsakem gospodinjstvu, ampak tudi bolj na splošno razvrščanje in recikliranje odpadkov. Mislim, da je Slovenija v zadnjih nekaj letih dosegla na tem področju zelo velik napredek. Pred desetimi leti je bilo v okolici naših blokov eno zbirališče odpadkov – za vse smeti en kontejner. Danes je na tem mestu lično urejen ekološki otok. Prav tako se je zgodilo v vseh blokovskih naseljih, v spalnih naseljih, v predmestjih in nenazadnje tudi na podeželju.

Zbiralne točke za nevarne odpadk

V nekaterih krajih gredo tako daleč, da ima že vsaka hiša svoj ekološki otok oziroma vse ločene zbiralnike za smeti. Za okolju nevarne odpadke, kot so kartuše ali odpadne baterije, pa veljajo posebna pravila oziroma določene zbiralne točke. Običajno so to kakšne trgovine ali druga javna mesta, kjer potem poskrbijo za pravilen odvoz in ravnanje s tovrstnimi odpadki. ​

Ob nakupu nove kartuše, pomislimo kam s staro

Kartuše so dandanes resnično v uporabi v skoraj vsakem domu. Tudi njihov nakup kartuše lahko enostavno opravimo preko spleta. Zato moramo biti še toliko bolj pozorni, da se ne spozabimo in odpadnih kartuš ne odvržemo kar enostavno v smeti. Ravno tako velja za tonerje, pa tudi za vse vrste baterij. Pri nas smo se domislili pametne rešitve. V našem podjetju smo vzpostavili tak enostaven zbiralnik za tovrstne odpadke, zato jih lahko od doma zlahka prinesemo v službo. Potem pa v službi uredimo odvoz po potrebi, oziroma najmanj dvakrat na leto. Strokovno usposobljeno podjetje poskrbi za odvoz in nadaljnjo ravnanje z nevarnimi snovmi. Tako lahko vsakdo izmed nas poskrbi, da naše okolje ostane čisto in varno.



Leave a Reply.