Trdi disk je del računalnika, na katerem imamo shranjene podatke. Velikokrat se dogaja, da se trdi disk enostavno pokvari, zaradi česa lahko izgubimo podatke. Seveda obstajajo različna podjetja, ki nam te podatke poskušajo rešiti ali jih vsaj delno povrniti. Vsekakor pa je občutek ob tem, ko se pokvari trdi disk izjemno neprijeten. Zaradi tega lahko izgubimo veliko pomembnih datotek, ki smo jih imeli shranjenih na računalniku. Preventivno je dobro, če imamo te pomembne dokumente shranjene še kje drugje, tako da v primeru okvare trdega diska ne bomo imeli težave z izgubljenimi podatki na disku.

Ob okvari ali iz preventivnih razlogov pa se lahko odločimo za menjavo trdega diska. To je eno izmed najpogostejših opravil nadgradnje. Z menjavo trdega diska računalniku podaljšamo dobo delovanja, prav tako pa pohitrimo vse procese, ki se odvijajo na našem računalniku. V primeru, da nam zmanjkuje prostora na trdem disku je menjava še kako dobrodošla. Vseeno pa je dobro, če pred samo menjavo shranimo vse podatke, ki so na starem disku in jih zapišemo na nov disk. Samo nameščanje notranjih trdih diskov zahteva nekaj časa, še posebej, če imate nameščen operacijski sistem Windows. Računalnik namreč mora prepoznati notranji disk. Celoten postopek naj opravijo strokovnjaki na tem področju, saj bodo le tako vaši podatkih varno shranjeni.

Pri menjavi trdega diska pa morate upoštevati naslednje postopke:

·         pred samo menjavo ugasnite računalnik in nato odstranite pokrov

·         preverite, kako lahko najbolj varno pridete do starega trdega diska, ki je v računalniku

·         izklopite vse kable, ki so priključeni v trdi disk

·         zapomnite si, kako so bili priklopljeni

·         v primeru, da je trdi disk pritrjen z vijaki, jih seveda odstranite

·         vstavite nov trdi disk in ga namestite tako, kot je bil predhodni

·         ravnajte se po navodilih proizvajalca računalnika in trdega diska

Celoten proces niti ni tako zahteven, vendar potrebujete nekaj časa in seveda natančnosti. Računalniški strokovnjaki vam bodo zamenjali trdi disk ter izvedli varnostno kopijo vaših podatkov. Vsekakor je dobro, da veste kaj počnete, sicer lahko pride do nepričakovanih težav, ki pa si jih gotovo nihče ne želi. Menjava trdega diska naj bo profesionalna za dobro delovanje računalnika in podaljšanje njegove življenjske dobe.




Leave a Reply.