​Redno skrbite za servis in vzdrževanje svojega računalnika? Potem so možnosti, da pride do resne mehanske okvare manjše. Redno skrbite za varnostno kopiranje svojih datotek? Potem je tveganje, da bi tudi ob morebitni okvari ostali brez pomembnih podatkov, manjše. A bodimo za trenutek realni, malo je tistih, ki redno skrbijo za servisiranje, še zlasti, če je računalnik namenjen zasebni uporabi ali uporabi v majhnem podjetju, ki si ne more privoščiti serviserja na podlagi redne mesečne pogodbe. Prav tako pa tudi tistih, ki si delajo varnostne kopije datotek redno in sproti, skorajda ni – s tem prav vsi odlašamo, zato se pogosto pripeti, da se nazadnje pojavi okvara in je potrebno reševanje podatkov iz trdega diska. To vsekakor ni prijetna izbira, vendar pa je edina možnost – sicer lahko ostanemo brez vsega.
Picture


Zakaj je potrebno reševanje podatkov iz trdega diska?

Okvaro računalnika lahko zakrivi programska težava, pri čemer pogosto mislimo na takšne in drugačne škodljive programe, ki nam jih podtaknejo medtem, ko brskamo po spletu, ali pa tudi preko elektronske pošte. Temu se lahko izognemo z dobro protivirusno zaščito – tudi brezplačne oblike protivirusnih programov nam jo zagotavljajo v veliki meri, ne pa popolnoma, zato velja takrat, kadar je računalnik namenjen delu, seveda poskrbeti za plačljivo različico, ki nudi več. Drugi razlog, da se računalnik pokvari in je nazadnje potrebno reševanje podatkov iz  trdega diska, pa je seveda okvara trdega diska samega. Ker je ta sestavljen iz gibljive magnetne plošče in drugih delov, lahko pride do mehanske okvare, te pa so še zlasti pogoste takrat, kadar je disk starejši ali cenejše izdelave. Da bi se okvari izognili, torej velja, da je potrebno disk redno vzdrževati oziroma računalnik servisirati, ga ob izrabi pravočasno zamenjati, prav tako pa je vedno bolje, da v računalnik oziroma v trdi disk vložite več denarja in si tako zagotovite, da bo ta bolj kakovosten in bolj zmogljiv.
​V primeru izgube podatkov pa se da podatke, kot so dokumenti ali izgubljene slike, tudi povrniti.

​​

Odpoved trdega diska

Težave s trdim diskom se lahko pojavijo nenadoma, pri čemer seveda ne moremo narediti prav ničesar, pogosto pa se težava napoveduje dlje časa. Ko delamo na računalniku, tako opazimo, da se disk pogosteje zaganja, da postane računalnik hitro vroč in podobno – vse to so simptomi, ki kažejo, da nekaj ni v redu in lahko pričakujemo težave. Takrat je najbolje, da se takoj odločimo za pregled in trdi disk ali celo računalnik v celoti zamenjamo.

Sicer pa ni nujno, da je odpoved razlog za obup. Kadar se pripeti nepričakovano, na disku pa imamo pomembne datoteke, ki jih nismo kopirali, se lahko še vedno odločimo za reševanje podatkov iz trdega diska – v večini primerov je na srečo uspešno, vendar pa velja poudariti, da utegne biti cena tudi zelo visoka. Zapomnite si torej: bolje preventiva kot zdravljenje!






Leave a Reply.