Ste si pred časom uredili prikupen kotiček za učenje ali delo, s katerim naj bi bilo vse lažje, sedaj pa ugotavljate, da ni tako? Razlogov je lahko kar nekaj.
Picture
Zakaj vas vleče proč od pisalne mize?

1. Na vsak delovni prostor se moramo sprva privaditi, kar ni tako enostavno, a ko nam uspe, dosežemo nekaj neverjetnega – kadar koli smo v svojem delovnem kotičku, smo podzavestno veliko hitreje pripravljeni na delo, kot bi bili sicer. Navade so namreč nekaj precej trdovratnega in specialisti za učenje pravijo, da je del rutine nujno tudi stalen prostor, kjer se učimo ali delamo. Če vam sedenje za novo pisalno mizo ne ustreza takoj, se je treba najprej malo potruditi.

2. Pogosto se odločimo za postavitev pisalne mize v bližini okna, saj si na tak način zagotovimo naravno svetlobo, ki je precej boljša od umetne. Okno pa lahko pomeni tudi motnjo. Če skozi okno vidite zanimivo dogajanje na ulici, potem mizo raje obrnite tako, da vaš pogled ne bo usmerjen vanj. Okno naj bo na levi strani, če ste desničar, oziroma na desni, če za pisanje uporabljate levico.

3. Če vam pogled še vedno uhaja naravnost predse, postavite na točko, v katero običajno strmite, nek predmet, ki bo poskrbel za kontrast in vas bo tako hitro zdramil iz zasanjanosti – na steno lahko enostavno pritrdite rdeč krog.

4. Lepo je imeti delovni prostorček, v katerem nas obkrožajo nam najljubši predmeti in slike najdražjih ljudi. Vendar pa to lahko moti pri osredotočenosti, saj pričnemo mimogrede razmišljati o njih. Postavite jih v drug del sobe, da vam med delom niso pred očmi, pa se boste veliko bolje zbrali.

5. Preden se lotite dela, si zagotovite urejenost in dobro organizacijo pisalne mize. Na njej naj ne bo papirčkov, raztresenih pisal, figuric, bonbonov … Vsaka stvar ima svoje mesto, pospravljena miza pa naj na svoji površini nudi le stvari, ki jih resnično potrebujete.

Kako otroka navaditi pospravljanja pisalne mize?

Z razlagami, da se bodo zaradi pospravljene pisalne mize lažje učili in se bolje posvetili domači nalogi, ne boste dosegli veliko. Že od začetka je potrebno vztrajati, da se pisalna miza pospravlja, da pride to otroku v navado. Seveda mu zagotovite tudi primerne načine za organizacijo – lonček za pisala ter škatlico, v kateri so radirka, šilček, lepilo, škarjice in podobno. 




Leave a Reply.