Kaj je procesor in kakšni so intel procesorji?

Procesor predstavlja osrednji del računalnika, katerega naloga je izračunavanje in obdelava podatkov ter upravljanje in nadzor drugih enot. Intel procesorji pa so procesorji proizvajalca Intel. Intel je namreč podjetje poznano kot največji svetovni proizvajalec polprevodnikov, najbolj pa so poznani ravno po mikroprocesorjih za osebne računalnike. 

Poleg teh izdelujejo tudi strojno opremo, matične plošče in mrežne kartice. Ste vedeli, da je ravni Intel izdelal prvi komercialni mikroprocesor že davnega leta 1971? Od tega leta naprej je podjetje v večini izdelovalo sam eno-jedrne procesorje, po letu 2005 pa so na tržišče plasirali tudi prvi dvojedrnik. Dvo-jedrni procesorji so neprimerljivo boljši, saj so sposobni opravljati več funkcij hkrati, poleg tega pa so tudi hitrejši v samem delovanju. 

V sodobnem času pa so sam vrh lestvice med procesorji zasedli Intel procesorji, imenovani Core i7 in Core i8, kateri temeljijo na arhitekturi Ivy Bridge. Vsi tisti, ki se spoznate na računalništvo in tovrstne zadeve, točno veste o čem govorimo in prepričani smo, da smo vam ob tej »novosti« narisali nasmeh na obraz. Ivy Bridge Core i7 3770K velja namreč za paradnega konja sodobnih procesorjev, saj je ustrezen za zahtevnejša dela, kot tudi za povsem vsakodnevno uporabo računalnika. Njegovo delovanje je uspešno na obeh področjih, saj samodejno prilagaja hitrost v primeru večjih obremenitev. Za nekoliko manj zahtevna dela na računalnikih, pa je več kot dovolj Intel procesor Core i5-3550. Gre namreč za štirijedrni procesor.

Po nekaterih strokovnih mnenjih sodeč, sodijo Intel procesorji trenutno v sam vrh na tem področju. Ne verjamete nam? Pozanimajte se okoli ali pa se prepričajte na lastno pest!

1/30/2014 02:12:58 am

Bookmarked your blog, it's awsome

Reply



Leave a Reply.