Svetovni splet je medij, zaradi katerega je prišlo do propadanja drugih medijev, predvsem tiskanih. Splet je izjemno hitro postal glavno sredstvo informiranja in zabave, saj je v primerjavi s tiskanimi mediji cenovno ugoden, hkrati pa tudi učinkovit in neverjetno dostopen. To pomeni, da je hkrati konec tudi klasičnega oglaševanja v tisku, torej v revijah in časopisih – spletno oglaševanje si z vsakim letom odreže večji kos pogače.
Zakaj je splet tako priljubljen? Zato, ker dejansko ponuja vse v enem. Na spletu se lahko informiramo, izobražujemo in zabavamo, torej je vsebinsko precej popoln. Omogoča nam branje vsebine v obliki besedil, ki jih dopolnjuje s fotografijami, hkrati pa tudi veliko video vsebin, zaradi česar postaja vse bolj popoln tudi glede forme, v kateri informacije pridobimo. Gre torej za trenutno najbolj izpopolnjen medij, ki ga ljudje zaradi tega z veseljem uporabljajo.
Ker je internet v primerjavi z drugimi mediji tako »obširen«, lahko seveda popolnoma razumemo, da je tudi spletno oglaševanje vse bolj priljubljeno. A njegova prednost ni zgolj v tem, kar smo že omenili – še več se skriva v ozadju oziroma v samih možnostih, ki jih ponuja tehnologija.
Spletno oglaševanje nam omogoča, da dejansko precej dobro izberemo, komu se bodo prikazovali naši oglasi. Ciljne skupine nam ni potrebno določati na pamet ali s pomočjo tržnih raziskav, za katere nismo povsem prepričani, ali so natančne, saj nam tehnologija omogoča, da se uporabniki spleta sami »javijo« kot naši potencialni kupci. Kako? Splet uporablja kar nekaj orodij, da si zapomni, kaj uporabnik običajno išče na spletu oziroma katere stvari ga zanimajo – in tako lahko določene oglase tudi ponuja pravim ljudem. Spletni piškotki torej vendarle niso zgolj nekaj, kar nas jezi zaradi potrebe po upoštevanju zakonodaje in opozarjanju uporabnikov na njihovo prisotnost, temveč so dejansko nekaj, kar je s stališča oglaševanja še kako pomembno.
Poleg tega, da je možno z oglasi na spletu dobro ciljati na primerne uporabnike, pa seveda velja poudariti, da je splet priljubljen še iz dveh razlogov. Prvi je, da je spletno oglaševanje v primerjavi z oglaševanjem preko drugih medijev za oglaševalca neverjetno ugodno, saj je oblikovanje oglasov enostavno in poceni, oglasni prostor pa je tudi neprimerljiv z na primer ceno v tisku ali televiziji – in še plačamo lahko le takrat, ko je uporabnik dejansko aktiven, torej klikne na oglas. Drugi razlog pa je, da omogoča spletno oglaševanje (http://www.edsolution.si/spletno-oglasevanje.html) »instant odziv« oziroma akcijo. Če vidi potencialni kupec oglas na televiziji ali v časopisu, lahko nanj po petih minutah pozabi in našega izdelka nikoli niti ne pogleda, niti ne kupi. Če vidi oglas zanj na spletu, pa lahko še v istem trenutku klikne nanj in že se znajde v naši spletni prodajalni oziroma na spletni strani našega podjetja – in možnost prodaje je tako precej večja.
7/13/2015 06:19:06 am

Iz lastnih izkušenj in mnenj kolegov z vami delim:
Spletna stran je nujnost
Oglaševanje se najbolj pomembno na socialnih omrežjih - pri nas facebook

Reply



Leave a Reply.