V današnjih časih se storitve in različni izdelki največkrat iščejo kar z domačega stola pred računalniškim zaslonom in s pomočjo internetnega brskalnika, zato je zelo pomembno, da je vaše podjetje prisotno tudi na svetovnem spletu. Če ga tam ni, ga uporabniki storitev, morebitni poslovni partnerji ali kupci izdelkov iz domačega stola ne bodo mogli najti, kar bo za njih pomenilo skorajda enako, kot da podjetje sploh ne obstaja, saj jim niti na misel ne bo prišlo, da bi ga morda iskali tudi kje drugje.
Dandanes mora tako prav vsako podjetje imeti tudi svojo spletno stran, na kateri morajo biti vsaj osnovni podatki s predstavitvijo, predvsem pa kontakt, še bolje pa je, če so na spletni strani tudi druge vsebine, še posebej razne koristne informacije za potencialne stranke. Tako kot vsako podjetje potrebuje svojo spletno stran, pa vsaka spletna stran potrebuje tudi svoj url naslov, zato se načrtovanje prisotnosti nekega podjetja na svetovnem spletu začne prav z razmišljanjem o tem, kako ga bodo uporabniki najlažje našli, pri čemer je zelo pomemben korak tudi izbira prave domene (https://www.gigaspark.com/domene/registracija).

Ni namreč vseeno, kakšno domensko ime in končnico izberete za svoje podjetje, saj to lahko vpliva na marsikaj. Zapleteno in dolgo ime, ki si ga ne bo nihče zapomnil ali pa ga ne bo znal pravilno zapisati, bo potencialne stranke odvrnilo od vašega podjetja. Zapomnite si torej, da je pri izbiri domene najpomembnejše, da gre lepo in hitro v uho, seveda pa mora biti čim bolj povezana tudi z imenom podjetja oziroma z blagovno znamko ali izdelki, ki jih prodajate (več o tem kaj je izdelava spletnih trgovin na tej povezavi).

Vsak url naslov ima tudi domensko končnico, ki je lahko popolnoma nevtralna in uporabniku pove zgolj to, da gre za spletno stran, lahko pa ima tudi poseben pomen. Slovenska nacionalna domenska končnica je .si in omogoča veliko različnih kreativnih možnosti in kombinacij pri izbiri domačega url naslova vaše spletne strani.

Poglej.si, Lepa.si, Privošči.si so samo nekatere od možnosti, ki niso le kombinacije domenskih imen in končnic, ampak imajo tudi dodaten pomen, ki si ga bodo spletni uporabniki tako hitreje zapomnili. Ime se jim bo morda zdelo tudi simpatično, s čimer se jim bo priljubilo tudi vaše podjetje, poleg tega pa se bo s pomočjo zanimive ali celo duhovite domene glas o vašem podjetju hitreje širil in tako boste pridobili več potencialnih kupcev, ki se bodo zanimali za vaše storitve ali izdelke.

Izbira domačega url naslova vaše spletne strani je pomembna tudi z vidika seo optimizacije oziroma postopka, ki olajša delo spletnim brskalnikom in jim omogoči, da spletno stran vašega podjetja povežejo z določeno ključno besedo. To pomeni, da bodo vsi tisti ljudje, ki v spletni brskalnik zapišejo določeno besedo, med zadetki vaše podjetje našli prej kot spletno stran konkurence, zato je seo optimizacija s tem pa tudi pravilna izbira url naslova še kako pomembna. Pravzaprav gre za prvi korak pri izdelavi in načrtovanju ne le vsake spletne strani, ampak prisotnosti podjetja na spletu, ki lahko odloča tudi o tem, ali bo to podjetje na internetu pa tudi nasploh uspešno delovalo ali pač ne.










Leave a Reply.